Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

Bananai yra vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių ne veltui –  jie ne tik saldūs, bet ir naudingi sveikatai. Be to, jais mėgautis galima pačiais įvairiausiais būdais: nuo pusryčių košės ar kokteilio pagardinimo iki kepimo ant grilio. Su jais ir desertai gali būti ir sveiki – galima ruošti ne tik populiariąją bananų duoną, bet ir ledus arba ypač gardžius batonėlius. Tai puiki idėja, kaip panaudoti dažniausiai Lietuvoje perkamą produktą, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

 

„Nesvarbu, koks metų laikas – pirkėjai savo įprasto pirkinių krepšelio be bananų neįsivaizduoja. Tą geriausiai iliustruoja faktas, kad bananai apskritai yra perkamiausia maisto prekė „Iki“ parduotuvėse. Kasdien visoje šalyje jų parduodama bent po keliolika tonų, o akcijų metu jie tiesiog šluojami – vien dėl jų pirkėjai dažniau užsuka į parduotuvę“, – sako G. Kitovė.

 

Thierry Lauvray, konditeris sako, kad pavasarį, kaip įprasta, padidėja susidomėjimas sveikesnėmis saldumynų alternatyvomis, kurių pasigaminti – nėra sudėtinga.

 

„Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku. Tereikia pakeisti kelis desertų ingredientus. Visų pirma – cukrų. Desertus galite pasaldinti medumi, šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis, medumi, natūraliais saldikliais: agavų, klevų sirupais. Kepant pyragus, kvietinius miltus galite pakeisti migdolų, kokosų ar žemės riešutų“, – sako T. Lauvray.

 

Tikras lobis gaminant desertus bus ir bananai, kurie kepami tampa natūraliai saldūs. Iš jų verta išsikepti bananų duonos, kuri tiks ne tik kaip saldėsis prie kavos, bet ir pusryčiams. Jų galima įpjaustyti į blynus ir pagardinti pirmąjį dienos valgį.

 

„Bananai puikiai tinka ir kepimui ant grilio, todėl kepsninių sezonu verta juos paruošti būtent šiuo būdu. O tai padaryti paprasta. Pirmiausia išilgai perpjaukite bananus (žievės nelupkite, palikite) ir iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Tuomet bananus patepkite sviestu ir dėkite ant įkaitintų grilio grotelių. Juos pakepkite apie 2 minutes iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus“, – pataria Th. Lauvray. Pasak jo, taip paruoštus bananus galima patiekti su mėgstamo skonio ledais, aplieti šokoladu, karamele ar plakta grietinėle.

 

Lengva pasigaminti ir bananų „ledus“ – tiesiog juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, sušaldykite šaldiklyje ir paskui sudėkite į kokteilinę ar trintuvą ir gerai sutrinkite – tekstūra bus labai panaši į ledų. Jei norite, galite įdėti kelias šviežias braškes, šaukštą riešutų sviesto ar kitų pagardų.

 

„Jeigu desertų gamybai daug laiko skirti nenorite – jiems paruošti gali užtekti ir 20 min. Pavyzdžiui, pasigaminti bananinių batonėlių su šokoladu. Tokiam desertui pasigaminti reikėtų vos keturių, nebrangių ingredientų, be to, šį desertą pagaminti gali net vaikai“, – sako T. Lauvray ir dalijasi minėto deserto receptu.

 

Šokoladiniai bananų kąsneliai 

Porcijos: 30 batonėlių

Reikės:

  • 3 bananų,
  • 150 g riešutų sviesto,
  • 280 g juodojo šokolado,
  • 20 ml kokosų gėrimo.

Papildomai:

  • smulkintų mėgstamų riešutų,
  • kokoso drožlių.

Gaminame:

  1. Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pusę jų sudėkite į lėkštę, išklotą kepimo popieriumi. Likusius atidėkite.
  2. Riešutų sviestą 30 sekundžių pašildykite mikrobangų krosnelėje, kad jis taptų tąsus.
  3. Ant garų vonelės padėkite puodą, į jį sudėkite šokoladą ir supilkite kokosų gėrimą. Maišykite tol, kol šokoladas visiškai ištirps. Ištirpęs jis turi blizgėti.
  4. Ant bananų griežinėlių užtepkite riešutų sviesto ir ant viršaus uždėkite likusius bananus. Turi gautis maži bananų sumuštiniai.
  5. Imkite bananų kąsnelius į rankas ir, panardinę į šokoladą, grąžinkite ant kepimo popieriaus. Jeigu naudojate, vienus pabarstykite smulkintais riešutais, kitus – kokoso drožlėmis. Skanėstus dėkite į šaldytuvą ir laikykite tol, kol šokoladas pilnai sustings.

Skanaus!