Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

Šią vasarą, kai tenka gaudyti kiekvieną saulės spindulį, jai nušvitus, verta pasinaudoti galimybe daugiau laiko praleisti lauke. Jei keliaujate į gamtą ar prie jūros, pagalvokite apie užkandžius, kurie ne tik numalšins alkį, neapsunkins, bet ir ilgiau išsilaikys šilumoje. Dalia Čenkienė sako, kad namuose pasigaminus užkandžių, galima ne tik sutaupyti, bet ir pradžiuginti artimuosius. 

Ruošiantis iškylauti, geriausia apsirūpinti ingredientais, kurie tiks humusui ar daržovių užtepėlėms. Jas gardu valgyti su morkų, agurkų ar salierų stiebų lazdelėmis.

Užkandžiams gamtoje tiks namuose pasigaminti lavašo suktinukai, keksiukai su kumpiu ar kitu gardžiu įdaru: galima jų prisikepti pačių įvairiausių. Pyragėlių su sūriu greitai išsikepsite tiesiog apibarstę juo atšildytą bemielės šaldytos tešlos lakštą, užbėrę mėgstamų prieskonių ir užtepę šiek tiek pomidorų padažo.

Su savimi pasiimkite ir šviežių vaisių, riešutų, duonos lazdelių, traškučių. Jei turite laiko, o namuose pačių pasiruoštos ar pirktos granolos, galite nesunkiai pasigaminti energijos suteikiančių batonėlių. Tereikės į granolą įmaišyti riešutų kremo ir kokosų aliejaus arba skysto medaus ir tirpinto sviesto. Tada gerai prispausti masę prie norimos formos indo ar skardelės ir palikti stingti šaldytuve keletui valandų, o paskui supjaustyti juostelėmis. 

Siūlome užkandžiams gamtoje išsikepti nesaldžių keksiukų ir pasigaminti gardžios daržovių užtepėlės.

Omleto keksiukai su pomidorais, špinatais ir mocarela

Keksiukai _ RIMI LIETUVA

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

  • 9 vnt. kiaušinių
  • 3 gabalėlių šoninės
  • 1 vnt. svogūno
  • 30 g špinatų
  • 2 vnt. nuluptų konservuotų pomidorų
  • 1 vnt. paprikos
  • 100 g mini mocarelos
  • druskos, pipirų – pagal skonį

Kaip gaminti: 

  1. Dubenyje išplakite kiaušinius su druska ir pipirais. Kubeliais supjaustykite šoninę ir svogūnus, viską pakepinkite keptuvėje.
  2. Keksiukų formeles ištepkite aliejumi ir į jas sudėkite pakepintus svogūnus su šonine.
  3. Ant viršaus dėkite konservuotus pomidorus, susmulkintus špinatus, mocarelą. Supilkite pasiruoštą kiaušinio plakinį ir dėkite kepti į įkaitintą iki 200°C orkaitę. Kepkite 20–25 minutes.
  4. Jei norite pagaminti vegetarišką patiekalo variantą, nedėkite šoninės.  

Sviestinių pupelių ir morkų užtepėlė

Užtepėlė / freepik

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

  • 380 g sviestinių pupelių
  • 3 vnt. morkų
  • 3 skiltelių česnako
  • 0,5 vnt. citrinos
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 0,5 šaukštelio kumino
  • 0,5 šaukštelio maltos kalendros
  • 2 šaukštų sezamų pastos „Tahini“
  • 0,5 vnt. aitriosios paprikos
  • 0,5 šaukšto druskos

Kaip gaminti: 

  1. Česnaką susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite 0,5 cm dydžio griežinėliais. Sumaišykite su česnakais ir aliejumi.
  2. Morkas dėkite ant folijos, suvyniokite ir kepkite įkaitintoje 200 °C orkaitėje 25 minutes. Dėkite visus išvardintus produktus į trintuvą, išspauskite citrinos sultis ir sutrinkite iki vientisos masės.
  3. Patiekite su duoniukais ir daržovėmis.

 

Skanaus!