Serviravimo gudrybės – kaip įdomiai padengti stalą?

Susirinkimas vakarienės metu gali būti puikus šeimos ritualas, ir dauguma žmonių bus susipažinę su peilių ir šakučių padėjimu kasdieniam vakarienės patiekalui. Bet ką daryti, kai norime vakarienę paversti labiau įvykiu, švęsti buvimą su savo artimaisiais, ypač tokiais laikais? Ar pasitikite stalo serviravimo taisyklėmis ir etiketu? Ar žinote, kuo skiriasi salotų šakutė ir desertinė šakutė, ar žinote kokia turi būti talpa užkandžiams? Arba kokia taurė kokiam gėrimui naudojama ir kur jas reikia padėti ant stalo? Keli patarimai, kaip padengti stalą, parodys geriausius stalo klojimo būdus įvairiose situacijose. Toliau apžvelgsime kai kurias bendrąsias stalo įrankių išdėstymo taisykles ir apžvelgsime skirtingų stalo serviravimo tipų – paprasto, kasdieninio ir formalaus – ypatumus.

Kaip minėjome anksčiau, yra bendrosios stalo serviravimo taisyklės ir etiketas, kurie gali būti taikomi visų tipų stalams. Be šių, įprastesniems ar formalesniems stalams taikomi ir kiti reikalavimai. Svarbu stalą padengti skirtingai, atsižvelgiant į organizuojamo renginio tipą – nenorite suklaidinti savo svečių suteikdami jiems per daug galimybių! Be to, jūsų stalo išdėstymas skirsis priklausomai nuo to, kokį renginį rengiate. Kasdienis bus labiau atsipalaidavęs, palyginti su oficialiais valgomojo stalais. Galų gale, jūs turite nuspręsti, kaip norite, kad jis atrodytų. Toliau apibūdinsime tris skirtingus stalo nustatymų tipus: pagrindinius, atsitiktinius ir formalius.

Pagrindinį stalo serviravimą sudaro įrankiai, kurių prireiks kasdieniniam valgymui. Kasdienei vakarienei naudotumėte pagrindinį stalo serviravimą. Norėdami pastatyti pagrindinį stalą, jums reikės įkroviklio plokštės, peilio ir šakutės, vandens stiklinės ir servetėlės. Galite nustatyti pagrindinį stalo nustatymą vadovaudamiesi aukščiau pateiktomis bendromis taisyklėmis – čia nėra jokių paslėptų priedų! Norėdami padengti savo kasdienį stalą, jums reikės peilio ir šakutės tiek užkandžiui, tiek pagrindiniam patiekalui arba sriubos šaukšto. Taip pat reikės šaukšto ir desertinės šakutės, padėtų horizontaliai virš lėkštės. Stikliniai indai priklausys nuo to, ką patiekiate, bet paprastai virš peilių viršuje dešinėje yra vandens taurė ir vyno taurė. Servetėlės gali būti dedamos centre arba į kairę. Dažnai matote oficialų stalo serviravimą, naudojamą tradiciniuose puikiuose restoranuose. Dabar šiuolaikiškesnė tendencija yra tarp patiekalų išimti lėkštes ir stalo įrankius, o kiekvienam patiekiamam patiekalui atsinešti šviežius indus. Namuose formalus stilius dažniausiai naudojamas ten, kur yra daugiau nei trys patiekalai arba kur patiekiamas maistas yra sudėtingesnis.