Pasaulinės maisto dienos tema „Augti, maitinti, palaikyti – kartu. Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kasmet nuo 1979 metų spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Šią dieną siekiama priminti visuomenei, kaip svarbu atkreipti dėmesį į tuos, kurie kenčia badą, bei užtikrinti visų pasaulio gyventojų sveikatai palankią mitybą.

2020 metų Pasaulinės maisto dienos tema „Augti, maitinti, palaikyti – kartu. Mūsų veiksmai – mūsų ateitis“. COVID-19 pasaulinė sveikatos krizė žmones privertė iš naujo įvertinti dalykus, kuriuos kai kurie laikė savaime suprantamais, bet kurių daugelis neturi, tarp jų ir maistą. Maistas yra esminis sveikos gyvensenos, kultūros bei bendruomenės pagrindas. Saugaus ir sveikatai palankaus maisto išsaugojimas yra ir toliau bus svarbi atsako į COVID-19 pandemiją dalis, ypač skurdžiose bei pažeidžiamose bendruomenėse, kurios dėl pandemijos ir jos sukeltų ekonominių padarinių buvo paveiktos labiausiai. Tokiomis akimirkomis kaip niekada svarbu palaikyti ūkininkus ir kitus maisto sistemos darbuotojus. Šie žmonės užtikrina, kad maistas iš ūkių pasiektų mūsų lėkštes net ir tokių sudėtingų situacijų, kaip dabartinė COVID-19 krizė, metu.

Pastaraisiais dešimtmečiais pasaulis padarė didelę pažangą gerindamas žemės ūkio produktyvumą. Nors dabar, norint išmaitinti visus pasaulio gyventojus, maisto pagaminama daugiau nei pakankamai, tačiau maisto sistemos nėra subalansuotos. Badas, nutukimas, biologinės įvairovės nykimas, maisto švaistymas bei maisto sistemos darbuotojų saugumo stoka yra tik keletas veiksnių, kurie pabrėžia šį disbalansą. Šalims pradedant atitaisyti koronaviruso pandemijos padarytą ekonominę ir socialinę žalą bei kuriant ekonomikos gaivinimo planus, tai yra galimybė priimti novatoriškus sprendimus, pagrįstus moksliniais įrodymais, kad maisto sistemos taptų atsparesnės galimiems sukrėtimams ateityje.

Pasaulinė maisto diena siekia visuotinio solidarumo ir pagalbos visiems gyventojams, ypač pažeidžiamiausiems, atsigaunant po krizės ir siekiant maisto sistemas padaryti atsparesnes ir tvirtesnes, kad jos galėtų užtikrinti visiems prieinamą ir tvarią mitybą bei deramą pragyvenimą maisto sistemos darbuotojams. Valstybinės institucijos, privatus sektorius ir pilietinė visuomenė turi užtikrinti, kad maisto sistemos augintų įvairų maistą, kad kartu maitintų vis augantį gyventojų skaičių ir saugotų planetą.

Ar žinojote, kad:

  • Daugiau nei 2 milijardai pasaulio gyventojų neturi galimybės reguliariai valgyti saugaus ir maistingo maisto.
  • Beveik 690 milijonų žmonių patiria badą. COVID-19 pandemija šį skaičių gali padidinti dar 83–132 milijonais.
  • Remiantis prognozėmis, iki 2050 m. pasaulio gyventojų skaičius pasieks 10 milijardų, o tai lems didėjantį maisto poreikį.
  • Skaičiuojama, kad visų formų netinkama mityba (mikroelementų trūkumas, antsvoris, nutukimas ir kt.) kasmet pasaulio ekonomikai atsieina maždaug 3,5 trilijonus dolerių.

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus informacija