Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Jeigu dievinate itališkus skonius ir ieškote šio to naujo ir netikėto – nauja „TikTok“ plintanti mada bus pats tas. Ingredientai, iš kurių paprastai gaminamos skanios salotos, su keliomis gudrybėmis virs elegantiškais suktinukais, kuriuos internautai netruko pakrikštyti „itališkais sušiais“. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, didelis pliusas ir tai, kad šiam vakarėlio ar pikniko pažiba tapsiančiam užkandžiui reikės visai mažai išlaidų – užteks vos kelių kokybiškų produktų.
Lietuvius kartais dėl temperamento mėgstama pavadinti Baltijos italais, tačiau taip galima sakyti ir pažvelgus į mūsų racioną, pastebi G. Kitovė.
„Alyvuogių aliejus ir makaronai jau nuo seno įsitvirtinę tarp kasdien naudojamų produktų. Tačiau daugeliui jau ir mocarelos, parmezano, saliamio, įvairių makaronams skirtų ar pesto padažų tiesiog privalu visuomet turėti namuose, o gyvenimą vis paskaninti tiramisu kąsneliu. Pirkėjai naudojasi proga atrasti ir įdomesnių skonių – gamina su jūrų gėrybėmis „frutti di mare“, ragauja gurmaniškų sūrių ar kumpių su trumais, savos gamybos desertams dažnai naudoja maskarponę, o užkandžių stalui ieško tokių legendinių itališkų mėsos gaminių kaip „prosciutto“ ar „mortadella“.
Kas tie „itališki sušiai“?
Šefė Elvyra Semaška pasakoja, Italijos virtuvė žavi ilgametėmis tradicijomis, kuriose kiekvienas regionas turi savo kulinarinius turtus, perduodamus iš kartos į kartą.
„Nuo senovės romėnų laikų šiam kraštui labai svarbu regioniniai produktai ir sezoniniai ingredientai. Kiekvienas regionas – nuo Sicilijos iki Lombardijos – turi savas tradicijas. Pavyzdžiui, Neapolis yra picų gimtinė, Lacijus – artišokų meistrai, o gurmanų meka vadinama Emilija-Romanija garsėja čia dar nuo 14 a. gaminamos „mortadella“ dešra, legendiniu sūriu „Parmigiano Reggiano“, Modenos balzaminiu actu ir dar aibe gardumynų“, – vardija E. Semaška.
Maisto gamyba Italijoje yra beveik šventa – čia pagarba išlaikoma kiekvienam ingredientui. Nieko keisto, kad Italijos virtuvė yra viena populiariausių ir mylimiausių pasaulyje. Ji yra apgaulingai paprasta – dažnai tereikia vos kelių ingredientų, bet rezultatas stebina. Ji nėra sudėtinga, bet reikalauja meilės, technikos ir aukštos kokybės produktų. Trumpai tariant – italų virtuvė tai ne tik maisto gamyba, bet ir filosofija.
Italams labai svarbu tradicijos, todėl jie neretai pyksta dėl „kulinarinių šventvagysčių“ – kraupsta ant picos pamatę ananasą, laužomus spagečius ar aistringai moko į „carbonara“ pastą nepilti grietinėlės. Todėl nenuostabu, kad išpopuliarėjus naujam „itališkų sušių“ kūriniui, užvirė diskusijos.
„Tai tikrai nėra sušiai. Greičiau – suktinukai, kuriems tiesiog suteiktas dėmesį patraukiantis vardas. Čia nereikės virti ryžių, užkandyje nėra angliavandenių, receptas lengvai pasiduoda kūrybiniams eksperimentams ir tetrunka 10 minučių pagaminti. Reikės tik kumpio, buratos, žalumynų, saulėje džiovintų pomidorų ir šlakelio glazūros su balzaminiu actu. Tai puikus skonių balansas – juk ne vienas iš šių produktų pamėgęs gaminti salotas“, – sako E. Semaška.
Greiti gurmaniški suktinukai – „itališki sušiai“
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės:
- 200 g prosciutto (arba kito panašaus kumpio),
- 1 buratos (arba mocarelos),
- 5-6 saulėje džiovintų pomidorų,
- saujos gražgarsčių arba šviežių špinatų,
- kelių lapelių šviežio baziliko,
- 2 šaukštų glazūros su balzaminiu actu.
Jeigu norite papildomai:
- pesto,
- saliamio riekelių,
- pjaustytos keptos arba marinuotos paprikos,
- kapotų alyvuogių,
- skrudintų pinijų riešutų ir pan.
Gaminame:
- Patieskite kepimo popieriaus lapą ir ant viršaus stačiakampo forma išdėliokite prosciutto, kad kiekvienas gabalėlis šiek tiek užklotų vienas kitą.
- Tada paklokite saują gražgarsčių, išdėliokite saulėje džiovintus pomidorus ir rankomis suplėšytą buratą, išbarstykite baziliką.
- Apšlakstykite balzamiko glazūra ir tvirtai susukite į pailgą ritinėlį lyg suktumėte sušius.
- Supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir mėgaukitės. Prieš patiekiant galite dar kartą apšlakstyti balzamiko glazūra.
Patarimai:
- Ritinėlį susukite kuo tvirčiau – tuomet bus lengviau jį supjaustyti ir patogiau valgyti.
- Geriausia supjaustyti prieš pat valgymą – jeigu ketinate užkandį patiekti tik už kelių valandų, ritinėlį dar kartą tvirtai apvyniokite maistine plėvele ir palikite šaldytuve.
- Jeigu neturite glazūros su balzaminiu actu, galite naudoti tiesiog balzaminį actą arba glazūrą pasigaminti patys. Balzaminį actą užvirkite puode su šiek tiek rudojo cukraus ir pavirkite apie 20 min., tuomet atvėsinkite.
- Išbandykite įvairias variacijas: ant kumpio uždėkite ir saliamio riekelių, vieną kartą paskaninkite pesto padažu, kitą – vietoj buratos naudokite rikotą ar ožkos sūrį.
Skanaus!