Ledų gamyba – paprasta kaip du kart du: išbandykite patys

Ledai įprastai gaminami iš vandens, pieno bei grietinėlės, o gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria jais mėgautis saikingai, vertinant juos kaip desertą. 

Auksinė saiko taisyklė

Nors atėjus karštiems orams mažiau norisi šilto maisto, o vaikai dažniau leidžia savo kišenpinigius ledams, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad ledai yra desertas. Todėl net ir per karščiausias vasaros dienas jų vartojimą reikėtų riboti.

„Ledai turėtų būti suvokiami kaip desertas, teikiantis emocinį malonumą. Tai reiškia, kad jų nereikėtų vartoti kasdien, o vartojimą reikėtų planuoti. Patarčiau ledais mėgautis saikingai, tam tikrą kiekį kartų per savaitę. Atsigaivinti karštomis vasaros dienomis geriau vandeniu,“ – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja pataria ledų nepadauginti tiems, kurie turi virškinimo sistemos ligų, yra alergiški tam tikroms ledų sudedamosioms dalims arba turi riboti suvartojamų kalorijų kiekį.

„Tiek pieno, tiek vaisių pagrindu pagaminti ledai gali būti sveikatai palankūs arba nepalankūs. Nereikėtų teikti pirmenybės vienai grupei prieš kitą. Kiekvienas turėtų pasirinkti pagal savo poreikius ir sveikatos būklę,“ – teigia gydytoja dietologė.

Naminius ledus gali pasigaminti kiekvienas

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, namuose pasigaminti ledus yra labai paprasta, ir į šį procesą galima įtraukti vaikus. „Ledų gamybos receptų yra labai daug ir jie labai įvairūs. Norint pagaminti klasikinius ledus, rekomenduoju naudoti riebesnę grietinę ar grietinėlę. Gaivesniems ledams labiau tiks jogurtas arba bananas, suteikiantis malonią konsistenciją. Naminių ledų gamybai geriausia naudoti šviežius vaisius ir uogas, o šaldytus produktus palikti kokteiliams ar glotnučiams gaminti,“ – pataria ekspertė.

„Gaminant abrikosų arba persikų ledus labai svarbu, kad vaisiai būtų prinokę, kvapnūs, švelnūs bei gerai nuplauti ir nusausinti. Tik iš tokių vaisių pagaminti ledai bus skanūs. Vaisiuose yra nemažai natūralaus cukraus, tad jei norite pasigaminti sveikatai palankesnius desertus, papildomai saldinti jų nebūtina,“ – sako E. Krasauskienė.

Pasak ekspertės, kad naminiai ledai būtų švelnesnės konsistencijos ir lengviau kabintųsi šaukšteliu, prieš juos valgant reikėtų 15–20 minučių palaikyti šaldytuve. Naminius ledus geriausia šaldiklyje laikyti ne ilgiau kaip vieną mėnesį.

Pasimėgaukite pigesniais naminiais ledais: šie taps vieni skaniausių šeimos desertų.

RECEPTAS

Naminiai ledai

Ledams reikės:

  • 240 ml pieno;
  • 100 g cukraus;
  • 480 ml tirštos grietinėlės;
  • 5–10 ml vanilės ekstrakto.

Gaminimo eiga:

  1. Vidutiniame dubenyje sumaišykite pieną ir cukrų. Maišykite, kol visas cukrus ištirps. Įmaišykite sutirštintą grietinėlę ir vanilę pagal skonį.
  2. Supilkite grietinėlę.
  3. Maišykite, kol masė sutirštės.
  4. Perpilkite ledus į norimą indą ir padėkite jį į šaldiklį, kol ledai sustings.

Skanaus!