Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Kai saulėta vasara pagaliau užsuko ir pas mus, verta pagalvoti, kokius užkandžius saugu ilgiau laikyti šiltame ore, nebijant, kad jie suges, kol grilinsime mėsą ar žuvį. Maisto tinklaraštininkė, „Michelin“ gido rekomendaciją pelniusio sostinės restorano virtuvės šefė Goda Juknaitė pataria išsikepti fokačijos duonelės bei pasigaminti humuso. O „Rimi Lietuva“ komercijos operacijų skyriaus vadovė Irina Berkman tikina, kad nusipirkus daugiau įvairių daržovių nebūtina iš jų ruošti salotų: supjaustytos šiaudeliais jos tiks su humusu, o grilintos bus puikus priedas prie ant žarijų keptos mėsos ar žuvies.
Gamtoje pravers užkandžiai, kuriems nereikia įrankių
Dar nuo senovės Romos laikų Italijoje kepama fokačija (focaccia) duonelė buvo dažnas kasdienis valgis: ji lengvai pagaminama ir iki šiol itin mėgstama ne tik tėvynėje. Tai vienas iš italų gastronomijos paveldo patiekalų, tapęs ir kultūriniu simboliu, su meile ir pagarba perduodamu iš kartos į kartą. Duonelė kepama su įvairiais priedais: rozmarinu, jūros druska, alyvuogėmis, svogūnais, pomidorais ar kitais ingredientais. Ją galima valgyti kaip užkandį prieš pietus ar vakarienę, naudoti sumuštiniams ar tiesiog skanauti, pamirkius į geros kokybės alyvuogių aliejų.
Pasak šefės ir „Rimi“ ambasadorės Godos Juknaitės, fokačija – vienas geriausių produktų iškylų krepšiui, o ją išsikepti namuose tikrai nesunku. Dėl savo porėtos tekstūros ir šiek tiek picą primenančio skonio duonelė yra itin universali, tinkama tiek užkandžiams, tiek prie pagrindinių patiekalų. Tokia duonelė – tobulas komponentas kartus su alyvuogėmis, kumpiu ir įvairiais sūriais.
„Nėra nieko geriau nei namuose kepta duona su kremišku humusu, kurą galima valgyti kartu su ant laužo skrudintomis cukinijomis, pomidorais ir ožkos sūriu. Jei dar pasiruošite humuso, jis tik tiek prie fokačijos, tiek prie įvairių daržovių: ir žalių, supjaustytų lazdelėmis, ir grilintų. Svarbu daržovių neperkepti ir nepadauginti aliejaus, kuriuo jas prieš kepimą apšlakstysite“, – pataria G. Juknaitė.
Avinžirnių humusą dažniausiai skanaujame kavinėse ar perkame jau pagamintą, tačiau jį pasiruošti tikrai labai lengva. Tai puikus baltymų šaltinis, tinkamas vegetarams ir veganams, taip pat yra labai universalus. Patogu jį vežtis į gamtą užkandžiams, o vietoje įrankių naudoti tiesiog daržovių lazdeles ar traškučius. Pasigamintą humusą uždarame inde šaldytuve galima laikyti keletą dienų.
Goda Juknaitė siūlo išsikepti fokačijos ir pasigaminti humuso: tiks ir pietų dėžutėje į darbą, ir svečiams kartu su užkandžių lėkšte, ir savaitgalio iškylai gamtoje.
Naminė fokačija

RECEPTAS
Duonai reikės:
- 350 g kvietinių miltų;
- 5 g sausų mielių;
- 1 šaukštelio druskos;
- 300 g drungno/šilto vandens;
- kokybiško alyvuogių aliejaus;
- rozmarino ir kristalinės druskos.
Kaip gaminti:
- Vandenį pašildykite iki kūno temperatūros. Suberkite miltus, mieles, druską. Išmaišykite.
- Uždenkite rankšluostėliu ir palikite 1-2 valandoms šiltai pakilti ir maždaug padvigubėti – patrigubėti.
- Kai tešla pakils, delnus gausiai suvilgykite aliejumi, ją išminkykite ir palikite dar 30 minučių šiltai kilti.
- Į kepimo formą dosniai įpilkite aliejaus, jį tolygiai paskirstykite ant formos dugno ir kraštų. Uždenkite ir palikite dar 30 minučių pakilti.
- Pirštus pamirkykite į aliejų ir pakilusios tešlos paviršių subadykite, kad liktų skylutės. apibarstykite jį rozmarinu. Duoną dėkite į iki 230 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite (kaitinimas viršus – apačia) apie 30-40 minučių.
Avinžirnių humusas

RECEPTAS
Patiekalui reikės:
- 400 g konservuotų avinžirnių;
- 2 šaukštų sezamų pastos (tahini);
- 1–2 skiltelių česnako;
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 2–3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- pusės šaukštelio druskos;
- žiupsnelio malto kumino;
- šlakelio avinžirnių skysčio arba vandens – konsistencijai sureguliuoti;
Kaip gaminti:
- Konservuotus avinžirnius nuplaukite ir nusausinkite.
- Sudėkite į maisto trintuvą kartu su tahini, citrinos sultimis, česnaku, pipirais ir aliejumi.
- Pridėkite tahini, citrinos sultis, smulkintą česnaką, druską, pipirus ir alyvuogių aliejų.
- Sutrinkite iki vientisos masės. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens arba avinžirnių skysčio, kad gautumėte norimą konsistenciją.
- Paragaukite ir, jei reikia, pridėkite daugiau citrinos sulčių ar druskos.
- Patiekite su duona, traškučiais ar daržovėmis.
Skanaus!