Du patikimi receptai Kūčių stalui: svogūnų blynai bei karamelizuoti svogūnai su grybais

Vienas universaliausių ir dažnai nepelnytai nuvertinamų ingredientų – svogūnas – tampa svarbiu pasirinkimu planuojant ne tik kasdienį, bet ir šventinį stalą. Svogūnai yra vitamino C ir antioksidantų šaltinis, padedantis stiprinti imuninę sistemą, gerinti virškinimą ir mažinti uždegiminius procesus organizme. Tai ypač aktualu žiemos laikotarpiu, kai organizmui reikia papildomos apsaugos. Be to, svogūnai puikiai tinka ir įvairiausiems vegetariškiems Kūčių stalui tinkamiems patiekalams gaminti.

Galima įsigyti už itin gerą kainą

Svogūnai yra populiarūs visais metų laikais. Jie naudojami daugybėje tradicinių Kūčių patiekalų, todėl natūralu, kad populiarūs išlieka ir šventiniu laikotarpiu. Svogūnai virtuvėje yra labai universalūs – jie tinka šaltiems ir karštiems patiekalams, salotoms, užkandžiams, troškiniams, kepiniams bei padažams gaminti. Kūčių stalui svogūnai ypač dažnai derinami su silke, naudojami įvairiausiose mišrainėse, troškiniuose, kaip garnyras. Jie sustiprina patiekalų skonį, suteikia jiems natūralaus saldumo, ypač jeigu yra termiškai apdoroti, pavydzdžiui kepti ar karamelizuoti.

Praktiški patarimai, kaip geriausiai atskleisti svogūnų skonį

Planuojant šventinį stalą, verta atkreipti dėmesį ir į kelis paprastus patarimus, kaip ruošti svogūnus, kad jų skonis atsiskleistų geriausiai. Pjaustant svogūnus salotoms ar užkandžiams, jų aštrumą galima sumažinti užpylus šaltu vandeniu arba šlakeliu citrinos sulčių. Kepant ar troškinant, rekomenduojama rinktis žemesnę kaitrą ir skirti daugiau laiko – taip svogūnai natūraliai karamelizuosis ir įgaus saldesnį skonį be papildomo cukraus. Jei svogūnai ruošiami iš anksto, juos galima laikyti sandariame inde šaldytuve – per laiką skonis tampa dar sodresnis.

„Rimi“ kviečia išbandyti kelis paprastus ir taupius receptus su svogūnais, kurie puikiai tiks Kūčių stalui.

Svogūnų blyneliai

Reikės:

  • 3–4 svogūnų
  • 4–5 š. miltų
  • ~100 ml vandens
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus kepimui

Gaminimas:

Svogūnus smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Įmaišykite miltus, vandenį, druską ir pipirus – tešla turi būti tiršta. Šaukštu dėkite į keptuvę ir kepkite mažus blynelius, kol gražiai apskrus. Patiekite karštus arba šaltus. Šie blyneliai puikiai tinka su grybų padažu ar spanguolių uogiene.

Karamelizuoti svogūnai su grybais

Reikės:

  • 4–5 didelių svogūnų
  • 200 g pievagrybių arba džiovintų grybų (išmirkytų)
  • 2–3 š. aliejaus
  • Druskos, juodųjų pipirų
  • Žiupsnelio cukraus arba šlakelio obuolių acto (nebūtina)

Gaminimas:

Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir kepkite ant silpnos ugnies 15–20 min., dažnai maišydami, kol jie suminkštės ir taps auksinės spalvos. Sudėkite smulkintus grybus, kepkite dar 5–7 min. Pagardinkite druska, pipirais, jei norisi – trupučiu cukraus ar acto, kad išryškėtų skonis. Patiekite šiltus arba atvėsintus. Šis patiekalas kitą dieną tampa dar skanesnis.

Skanaus!