Kitąmet už vienkartinę pakuotę teks susimokėti, tačiau pokyčiai matomi jau dabar

Jau nuo kitų metų pavasario viešojo maitinimo įstaigų lankytojų laukia pokyčiai – už mėgstamo patiekalo ar gėrimo vienkartinę pakuotę reikės papildomai susimokėti. Seimas priėmė Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo, Aplinkos apsaugos įstatymų ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis nuo 2025 m. gegužės 1 d. sutarta uždrausti viešojo maitinimo vietose neatlygintinai dalyti maisto ir gėrimų vienkartinius plastikinius gaminius, pavyzdžiui, vienkartines lėkštes, kavos puodelius ir kt. Tokiu būdu siekiama skatinti vartotojų ekologinį sąmoningumą ir atsakomybę, mažinti vienkartinių pakuočių naudojimą.

„Circle K“ degalinių tinklas dalinasi įgyvendintomis priemonėmis, kurios jau dabar leidžia fiksuoti kintančią vartotojų elgseną.

Tvarumas yra vienas iš mūsų verslo strategijos pagrindų. Plastikinių šiaudelių atsisakėme jau gerokai anksčiau, o iki 2030 metų sieksime visas savo pakuotes pakeisti pilnai perdirbamomis. Pastaraisiais metais pavyko sumažinti vienkartinių rankšluosčių poreikį, o kai kuriose degalinėse jau atsirado daugkartinio naudojimo rankšluosčiai. Taip pat skatiname visus savo darbuotojus ir klientus atsisakyti vienkartinio naudojimo puodelių. Jau ne vienerius metus visiems klientams, kurie karštuosius gėrimus degalinėje įsipila ne į vienkartinį, o į nuosavą daugkartinį puodelį, skiriame papildomą nuolaidą“, – pasakoja Inga Galinienė, „Circle K“ vyr. kategorijų vadovė Lietuvoje.

Stebimas vartotojų elgsenos pokytis

Degalinių tinklas atskleidžia teigiamą vartotojų elgsenos pokytį: klientai vis dažniau į degalines atvykta su daugkartiniais puodeliais.

„Mūsų veiksmai, skatinantys tvarų elgesį, jau davė rezultatų: vien per pirmąjį šių metų pusmetį į daugkartinius puodelius kavos įsipilta daugiau nei per visus 2023 metus. Šiemet jau pardavėme daugiau nei 270 tūkst. kavos puodelių be vienkartinės pakuotės. Ši praktika išliks mūsų prioritetu – toliau skatinsime pirkėjus atsisakyti vienkartinių puodelių“, – teigia I. Galinienė.

Svarbu užtikrinti patogumą

„Circle K“ tinklas pabrėžia, kad siekiant skatinti daugkartinių pakuočių naudojimą svarbu užtikrinti, jog tai būtų patogu.