Arti 4000 skolininkų paduoti į teismą priteisti vietinę rinkliavą iš atliekų turėtojų

Regionų administraciniame teisme šiemet jau yra gautas  3 361 prašymas priteisti vietinę rinkliavą iš atliekų turėtojų, paprastai fizinių asmenų. Pernai metais tokių prašymų administraciniai teismai išnagrinėjo net 7 314. Ką daryti, kad netektų eiti į teismą dėl to, kad nesumokėjote mokesčio už šiukšlių surinkimą ir tvarkymą, kalbamės su teisėju Gediminu Užubaliu.

Kaip nutinka, kad atsiranda skola atliekų tvarkymo centrams dėl šiukšlių surinkimo ir tvarkymo?

Rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą mokėtojai yra praktiškai visi nekilnojamojo turto savininkai, tačiau ne visi žino apie tokią prievolę. Rinkliavos už atliekų tvarkymą mokėjimo pranešimą atliekų tvarkymo administratorius paprastai siunčia 1 kartą per metus neregistruotu laišku arba el. paštu, jei ši paslauga būna užsakyta. Mokestį galite susimokėti iš karto už metus arba ketvirčiais. Praleidus mokėjimo pranešime nurodytus rinkliavos sumokėjimo terminus, nesumokėta rinkliava išieškoma Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka, įskaitant galimybę vykdyti neteisminį ir teisminį skolų išieškojimą. Taigi taip byla pakliūva į administracinį teismą.

Tad mano patarimai būtų:

  • pasitikrinkite, kiek jums priklauso mokėti vietinės rinkliavos kreipdamiesi į rinkliavos administratorių (pagal nekilnojamojo turto buvimo vietą);
  • įsitikinkite, ar Registrų centre esate nurodę tikslų savo gyvenamosios vietos adresą, o jei turite kelis nekilnojamojo turto objektus – pasitikrinkite, ar tais adresais nesate gavę mokėjimo už vietinę rinkliavą pranešimo;
  • jei tik įmanoma, užsisakykite rinkliavos administratoriaus savitarnoje mokėjimo pranešimus gauti el. paštu.

Kas turi mokėti vietinę rinkliavą?

Kaip jau minėjau, vietinę rinkliavą turi mokėti visi nekilnojamojo turto turintys asmenys. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ne kartą yra konstatavęs, kad vietinė rinkliava turi būti vertinama kaip atliekų turėtojo privaloma įmoka. Taigi vietinės rinkliavos mokėtojas negali pasirinkti, ar vykdyti šią pareigą, ar ne.

Žinoma, vietinės rinkliavos dydis kiekvienoje savivaldybėje gali būti skirtingas, nes ją  savo sprendimais nustato savivaldybių tarybos.

Ar gali asmuo būti atleistas nuo mokesčio už vietinę rinkliavą arba rinkliavos dydis sumažintas?

Taip, nekilnojamojo turto savininkas tam tikrais atvejais gali būti atleistas nuo šio mokesčio arba tas dydis gali būti sumažintas, tačiau vietinės rinkliavos lengvatų suteikimo kriterijus ir tvarką atskiru sprendimu taip pat nustato kiekvienos savivaldybės taryba.

Ar visais atvejais teismas priteisia sumokėti skolą?

Pagal teismų praktiką, senaties terminų klausimui šioje srityje spręsti pagal analogiją turi būti taikomos Mokesčių administravimo įstatymo nuostatos. Šiame įstatyme nustatyta, kad jeigu kitaip nenustatyta atitinkamo mokesčio įstatyme, mokesčių mokėtojas ar mokesčių administratorius mokestį apskaičiuoti arba perskaičiuoti gali ne daugiau kaip už einamuosius ir trejus praėjusius kalendorinius metus, skaičiuojamus atgal nuo tų metų, kada pradedama mokestį apskaičiuoti arba perskaičiuoti, sausio 1 dienos. Taigi teismas gali taikyti ir senaties terminą, jei yra prašoma priteisti skolą, kuri nebuvo apskaičiuota laiku. Pavyzdžiui, paaiškėja, kad rinkliava už 2018 m. nebuvo priskaičiuota iki 2024 m. Tokias aplinkybes gali įrodyti tai, kad nebuvo formuojami ir siunčiami mokėjimo pranešimai ir pan.

Taip pat pasitaiko, kai vietinės rinkliavos skolą siekiama išieškoti iš jau mirusio asmens, išregistruotų ir likviduotų ir ar jau bankrutavusių įmonių bei asmenų. Tokiais atvejais teismo sprendimai negali būti priimti, tačiau teismo darbuotojai visais atvejais turi patikrinti duomenis registruose, taip gaištamas darbo laikas, kuris galėtų būti skiriamas kitoms administracinėms byloms.

Ar tiesa, kad teismui priėmus sprendimą skola gali dar labiau išaugti?

Jeigu per penkiolika dienų nuo teismo sprendimo jis neįvykdomas, gali būti išduodamas vykdomasis raštas, kuris vykdomas Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka, t. y. per antstolius. Tuomet skolininkų išlaidos dar labiau išaugtų, nes tektų sumokėti ir už antstolio paslaugas.

Kaip sužinoti, ar nesi paduotas į teismą dėl skolos už šiukšlių surinkimą ir tvarkymą?

Kviečiu visus tiek fizinius, tiek juridinius asmenis, turinčius nuosavybės teise ar valdančius nekilnojamąjį turtą, prisijungti prie Teismų elektroninių paslaugų portalo (e.teismas.lt) ir pasitikrinti, ar jie nėra paduoti į teismą dėl vietinės rinkliavos įsiskolinimo. O jei pasitikrinę vis dėlto radote, kad atliekų tvarkymo centras yra kreipęsis į teismą dėl skolos išieškojimo, kuo greičiau tą skolą susimokėti ir tai patvirtinančius įrodymus pateikti teismui ir rinkliavą administruojančiai įmonei. Tokiu atveju byla bus nutraukta, o Jūs išvengsite papildomų delspinigių ir su skolos išieškojimu susijusių išlaidų.

Ar būna, kad proceso šalys nepriima teismo siunčiamų procesinių dokumentų, tikėdamosi taip išvengti  mokėtinos skolos?

Norėčiau akcentuoti, kad laiško su teismo siunčiamais dokumentais nepriėmimas ar nepasirašymas, kad jį gavote, iš esmės situacijos nekeičia, nes procesas numato alternatyvius įteikimo būdus, pavyzdžiui, paskelbimą viešai, t. y. nepavykus dokumentų įteikti registruota siunta, apie procesinį dokumentą ar teismo posėdį yra skalbiama viešai ir tai prilyginama pranešimui ir teismas gali priimti procesinius sprendimus ir neatsiliepus skolininkui į pranešimą.