Regionų vaikams psichiatro pagalba sunkiau pasiekiama

Psichinės sveikatos paslaugos mažiesiems pacientams regionuose pasiekiamos sunkiau nei didmiesčiuose, vaikų psichiatro konsultacijos gali tekti laukti ir ilgiau nei mėnesį. Vaiko teisių gynėjai atkreipia dėmesį, kad psichinė vaiko sveikata yra nemažiau svarbi, nei fizinė ir palaiko į tai dėmesį atkreipiančias iniciatyvas. Pastebimai situacija gerėja Šakių rajone – čia nuo rugsėjo profesionalią pagalbą siūlo Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro padalinys.

Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos specialistai su padalinio Šakiuose vadovu Dariumi Jonučiu aptarė centre vaikams teikiamas psichoterapijos paslaugas, galimą jų plėtrą įvairių sunkumų patiriantiems nepilnamečiams. „Gavome vertingos informacijos apie centro vykdomus projektus Vilniuje, Kauno rajone ir Panevėžyje. Svarstomos galimybės, kad šie projektai būtų įgyvendinami Marijampolės regione ir tai padėtų užtikrinti tinkamą psichinės sveikatos priežiūrą“, – akcentuoja Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Dovilė Burbaitė.

Vienas iš Marijampolės regionui aktualiausių – „Vaiko raidos centro projektas“. Jame numatyta, kad nustačius tam tikrą diagnozę, vaiko gydymas yra derinamas su ugdymo procesu. Kitas sektinas pavyzdys – kartu su gimnazijomis vykdomas projektas, kurio pirmasis etapas yra šviečiamasis: gimnazistai supažindinami su jiems prieinama profesionalia pagalba patiriant nerimą, savižalos, priklausomybių, įtampos malšinimo ir kitus sunkumus. Antrasis etapas – individualūs ilgalaikiai psichoterapiniai kursai. Centro vadovo teigimu, susidomėjimas šiuo projektu itin didelis.

D. Burbaitė atkreipia dėmesį, kad psichikos sveikatos problemų turi maždaug vienas iš dešimties vaikų, tai dažniausiai yra reakcija į jų gyvenimą ir patirtis. „Jaunimas kenčia nuo depresijos, nerimo, elgesio sutrikimų. Ilgalaikės psichikos sveikatos pagrindas formuojasi ankstyvoje vaikystėje ir apie pusę sutrikimų pasireiškia iki paauglystės. Negydomi jie gali palikti ilgalaikių pasekmių. Tuo tarpu gera vaikų psichikos sveikata lemia ir gerus jų pasiekimus moksle, sėkmingesnę socializaciją, vysto harmoningą asmenybę“, – sako vaiko teisių specialistė.

Vaiko psichikos sveikatą stiprina kokybiškas laikas su šeima, besąlyginė tėvų meilė, nuoseklus auklėjimas ir ribos, taip pat – saugi aplinka, geri socialiniai ir emociniai įgūdžiai. Psichinė sveikata susideda iš mąstymo, jausmų ir elgesio.

 

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos informacija