Spalio pabaigos orų staigmenos

Priartėjame prie datos, kai  prieš 28 metus gamta iškrėtė nebūdingą šiam mėnesiui išdaigą – mestelėjo labai smarkų snygį. Šis meteorologinis reiškinys spalio 22–23 d.  ne tik kad nubalino beveik visą Lietuvą (išskyrus pajūrį), bet ir pasiekė stichinio reiškinio kriterijų. Įsivaizduokit, daug kur per parą žemę padengė 1–10 cm, vietomis iki 19 cm šlapdribos sluoksnis, o aukštaičiai tikrąja žodžio prasme turėjo bristi vos ne per pusmetrio sniego storymę. Neįprasta ir tai, kad vietomis šis baltas patalas išsilaikė arti 2 savaičių!

Lietuvoje pirmasis sniegas  dažniausiai iškrenta paskutinį spalio dešimtadienį, tačiau jis dažnai maišosi su lietumi ir labai greitai ištirpsta. 2001–2019 m. laikotarpiu tokių atvejų pasitaikė 10, tačiau būta ir gana vėlyvo pirmųjų snaigių pasirodymo. Antai, 2001 ir 2015 m. jos pastebėtos tik lapkričio 22 d. ir, priešingai, pernai bei 2002 m. jos fiksuotos pirmojo spalio dešimtadienio viduryje. Visgi anksčiausiai meteorologijos stotys pirmąjį sniegą užregistravo senokai, 1972 m. rugsėjo pabaigoje.

Akivaizdu, šių metų spalis tikrai neįeis į ankstyvo sniego pasirodymo statistiką. LHMT informacija apie sniego dangą bus skelbiama http://www.meteo.lt/lt/sniego-dangos-zemelapis

 

LHMT informacija