Vaistų registruotojai turės viešai deklaruoti paramą medikams

Nuo Naujųjų metų visi vaistų registruotojai ar jų atstovai informaciją apie gydymo įstaigoms ir konkretiems medikams bei farmacijos specialistams suteiktą paramą turės deklaruoti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai (VVKT), o ši viešai skelbs šią informaciją savo interneto svetainėje. Tai numatančioms Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtoms Farmacijos įstatymo pataisoms šiandien pritarė Seimas.

Praėjusiais metais įsigaliojo tvarka, pagal kurią negalima vaistų reklamuotojui asmeniškai susitikti su konkrečiu mediku, norint suteikti informaciją apie reklamuojamą vaistą. Siekiant skaidrumo, vietoje asmeninių vizitų yra nustatyta reklaminių renginių gydymo įstaigose organizavimo tvarka. Tačiau farmacijos kompanijos remia medikus ir farmacijos specialistus organizuodamos įvairius profesinius (mokslinius) renginius, gydymo įstaigoms teikia paramą pagal Labdaros ir paramos įstatymą, apmoka specialistams už jų teikiamas konsultacijas, skaitomus pranešimus.

Tad, siekiant skaidrinti gydymo įstaigų bei specialistų darbą ir išsklaidyti galimą nepasitikėjimą, įsigaliojus naujai tvarkai, įvairios bendradarbiavimo formos turės būti skelbiamos viešai. Tai svarbu, nes medikų ir farmacijos kompanijų bendradarbiavimas gali turėti įtakos priimant sprendimus dėl pacientų gydymo, pavyzdžiui, skiriant tam tikrus vaistus. Tad informacija apie farmacijos kompanijų santykius su gydymo įstaigomis ar medikais turi būti vieša ir prieinama visuomenei.

Šiuo metu dalis farmacijos kompanijų jau yra priėmusios Sveikatos priežiūros specialistų ir sveikatos priežiūros organizacijų informacijos atskleidimo kodeksą ir viešai deklaruoja savo interneto svetainėse bei bendroje informacinėje sistemoje savo santykius su gydymo įstaigomis bei specialistais.

Numatyta, kad naujovės įsigalios 2020 m. sausio 1-ąją.

 

SAM informacija