Bendruomenėms pristatomas CPTED modelis

Vis daugiau dėmesio skiriant saugumui, populiarėja CPTED − Nusikalstamumo prevencijos per aplinkos dizainą idėjos ir jų pritaikymo gyvenamojoje aplinkoje galimybių svarstymas.

CPTED pagrįstas teorija ir praktiniais įrodymais, kad tinkamai sutvarkyta aplinka gali sumažinti nusikalstamumą, su juo susijusią baimę. Taigi, svarbiausias minimo modelio tikslas − nesudaryti sąlygų nusikalsti.

Daugiausia CPTED taikymo pavyzdžių yra užsienyje (JAV), modelis taikomas ir Prancūzijoje, Nyderlanduose, Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje, Ispanijoje ir kitose šalyse.

Viešojoje erdvėje galima rasti informacijos, kad Lietuvoje atlikti nusikalstamumo tyrimai per miesto planavimą ir dizainą ir pateiktos rekomendacijos saugiam miestui kurti Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje.

Policijos pareigūnai stengiasi kuo daugiau bendruomenių grupių supažindinti su CPTED idėjomis, pagrindiniais principais.

Vien lapkritį Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai organizavo du susitikimus su bendruomene − Miroslavo seniūnijos Parėčėnų kaimo bendruomene ir su sodų bendrijų pirmininkais.

Susitikimuose akcentuota, kad apleistas, neprižiūrimas turtas ir aplinka tiesiog provokuoja nusikalsti.

Viliamės, kad rajono bendruomenei pateikta informacija buvo naudinga ir bent keli CPTED principai bus pritaikyti ir įgyvendinti jų gyvenamojoje aplinkoje.

 

Alytaus AVPK informacija