Spalį šilumą taupė automatizuotas šilumos punktas

Panevėžio daugiabučių namų gyventojams spalio mėnesio šildymo sąskaitas lėmė kiekvieno konkretaus namo šilumos suvartojimas. Nors šildymo sezonas mieste buvo paskelbtas mėnesio pradžioje, spalio 2 d., tačiau ne visi įsijungė šildymą, todėl skirtingai suvartojo ir šilumos.

Mokesčius lemia šilumos suvartojimas

AB „Panevėžio energija“ duomenimis, spalį visuose daugiabučiuose suvartota vidutiniškai 23 proc. mažiau šilumos nei praėjusių metų spalį, kai oficialus šildymo sezonas paskelbtas 4 d.

1 kv. m šildyti vidutiniškai suvartota 5,5 kWh, už tiek bus mokama 0,31 Eur. 50 kv. m buto šildymas gyventojams vidutiniškai kainuos 16 Eur. Mažiau mokės gyvenantys naujuose ir renovuotuose namuose – vidutiniškai 11 Eur už 50 kv. m (suvartota 3,6 kWh/kv. m).

Daugumos namų, kur įrengti šilumos punktai su galimybe automatiškai reguliuoti šildymo ir karšto vandens temperatūrą, gyventojams šildymas vidutiniškai atsieis 0,33 Eur/kv. m. T. y. 17 Eur už 50 kv. m butą.

Didesnes sąskaitas gaus nemodernizavusieji šilumos punktų – vidutiniškai mokės 0,37 Eur/kv. m, t. y. 19 Eur už 50 kv. m. Čia 1 kv. m šildyti suvartota apie 6,5 kWh.

 

Kas padeda mažinti sąskaitas?

 

Daugiabučio renovacija

Tik kompleksinė renovacija gali duoti didžiausios naudos tiek energetiniu, tiek ekonominiu požiūriu. Apšiltinę sienas, stogą, cokolį, pakeitus langus, duris, modernizavę šilumos punktą, atnaujinę šildymo ir karšto vandens sistemą sutaupysite 40-50 proc. šilumos.

Automatizuotas šilumos punktas

Labai svarbu, kad pasenusi įranga būtų pakeista nauja. Šildymo sezonu sugedus šilumokaičiui, jam pakeisti reikės kelių dienų, o tai sukeltų šildymo problemų, kiltų grėsmė užšalti vamzdžiams bei radiatoriams.

Automatizuotas punktas reguliuoja šilumos kiekį priklausomai nuo nustatytos ir lauko oro temperatūros. Nauda ypač jaučiama šildymo sezono pradžioje ir pabaigoje. Punkte esantis elektroninis šildymo reguliatorius turi galimybę išjungti ar įjungti šildymą, priklausomai nuo oro temperatūros reguliuoti šildymo sistemos darbą.

Atnaujinta namo šildymo sistema

Tik esant tvarkingai šilumos tiekimo sistemai name efektyviausiai veiks modernizuotas šilumos punktas. Būtina tinkamai subalansuoti sistemą, kad šiluma į butus eitų tolygiai. Ant stovų įrengus balansinius ventilius, sukuriama prielaida kiekviename bute užtikrinti vienodą temperatūrą. T. y. toliau nuo šilumos punkto nutolę butai nebebus vėsiausi – ši problema būtų išspręsta. Bendrą namo šildymo sistemą gali išbalansuoti užakę vamzdynai, seni ar savavališkai susimontuoti radiatoriai, papildomai įsirengtas šildymas vonios patalpose. Rekonstruojant namo šildymo sistemą reikėtų pakeisti ne tik visus vamzdynus, bet ir senus radiatorius – į daug lengvesnius, mažesnio vandens tūrio (tokie greičiau užkaista ir atvėsta). Toks šildymo reguliavimas bus efektyvesnis ir ekonomiškesnis.

Tinkama priežiūra

Vien modernios sistemos neužtikrins šilumos sutaupymų – būtina tinkamai prižiūrėti įrangą. Reikia stebėti, kaip sistema veikia, ar automatinės pavaros reguliuoja šilumą, ar davikliai teisingai fiksuoja temperatūrą.

Centralizuotas šildymas gali būti reguliuojamas ir individualiai

Ten, kur yra galimybė patiems valdyti namų/būsto/patalpų šildymą, geriausia išeitis – prie šildymo prietaisų įrengti termostatų valdomus vožtuvus. Ne tik sumažinsite išlaidas, bet ir pasirinksite komfortišką temperatūrą pagal savo poreikius.

Programuojami termostatai gali palaikyti skirtingą nustatytą temperatūrą tam tikru paros/savaitės laiku.

Dar viena jau prieinamų galimybių – renovuojamame name pertvarkant šildymo sistemą įsirengti ne tik individualų reguliavimą, bet ir individualią apskaitą bute arba šilumos daliklius-registratorius (įrengiami prie kiekvieno šildymo prietaiso), mažos galios modulius su individualiais šilumos skaitikliais. Šiluma į individualius modulius tiekiama iš centralizuoto punkto, tačiau jos suvartojimą reguliuoja pats vartotojas. Šiuos modulius galima naudoti kaip ekonomiškai pagrįstą alternatyvą autonominiam šildymui dujomis.  

 

Panevėžio savivaldybės informacija

Katiliai.lt – šilumos siurbliai namams