„IKEA Industry Lietuva“ pasiūlė 600 tūkst. eurų aplinkosaugines investicijas

„IKEA Industry Lietuva“ šiandien susisiekė su Aplinkos apsaugos agentūra ir pateikė siūlymą modifikuoti valymo filtrą (WESP) Kazlų Rūdoje veikiančioje gamykloje. Ši investicija, kuri sudaro apie 600 tūkst. eurų, yra dar vienas žingsnis, didinant komfortą bendruomenei ir mažinant poveikį aplinkai.

WESP tobulinimo projektas turi būti patvirtintas Aplinkos apsaugos agentūros ir suderintas su atsakingomis valstybinėmis institucijomis. Jeigu projektas būtų patvirtintas ir startuotų nedelsiant, jis būtų įgyvendintas iki 2019 m. pabaigos.

Specialistai konstatavo, kad atsiradusios technologijos suteikia galimybę sumažinti išmetamų teršalų kiekį ir efektyviau neutralizuoti džiūstančios medienos kvapą, įgyvendinus WESP patobulinimus. Remiantis daugiau nei metus trukusių įvairių priemonių vertinimo, situacijos modeliavimo duomenimis, ši priemonė, lyginant su kamino aukštinimu, patrauklesnė, nes paaukštinus kaminą emisijos nesikeistų, tuo tarpu kvapą mažiau jaustų arti gamyklos gyvenantys gyventojai, tačiau jį pradėtų jausti gyvenantys toliau. Tuo tarpu WESP patobulinimai leistų sumažinti išmetamų teršalų kiekį ir efektyviau neutralizuoti kvapą dar sistemos viduje.

 „IKEA Industry Lietuva“ veikla visiškai atitinka šalyje keliamus aplinkosauginius reikalavimus. Mūsų siekis yra išnaudoti pažangiausius technologinius sprendimus emisijų mažinimui bei kvapo neutralizavimui. Norime būti geru kaimynu, esame socialiai atsakinga įmonė, todėl mums esminis iššūkis yra ne atitikti normas, o mažinti, kiek tai technologiškai yra įmanoma“, – tikina „IKEA Industry Lietuva“ generalinė direktorė Inga Urbonavičiūtė.

I. Urbonavičiūtė pasakoja, kad prieš septynerius metus bendrovė planavo statyti biokuro jėgainę. Šiam projektui įgyvendinti buvo reikalingas medienos džiovyklos kamino aukštinimas. Anuomet kamino aukštinimas taip pat buvo laikomas klasikiniu sprendiniu, mažinant emisijas bei juntamą džiūstančios natūralios medienos kvapą. „Planų teikti šilumą atsisakėme, todėl 2017 m. kovą suformavome tarptautinę „IKEA Industry“ specialistų komandą, kuri, glaudžiai bendradarbiaudama su nepriklausomais ekspertais ir aplinkosaugos konsultantais vertino, ar kamino aukštinimas yra efektyviausia priemonė taršos ir kvapo mažinimui, taip pat koks kitas sprendinys atneštų geriausius rezultatus“, – sako I. Urbonavičiūtė.

Kamino aukštinimo ir WESP filtro modifikacijos projektų įgyvendinimo sąmatos lygiavertės. „Šiandien kreipėmės į Aplinkos apsaugos agentūrą pateikdami išsamų WESP tobulinimo projekto pristatymą, taip pat šią priemonę palyginome su rezultatais, kuriuos atneš kamino aukštinimas. Galutinį sprendimą, kuris projektas bus įgyvendintas, priims taršos leidimą išduodančios valstybinės institucijos“, – teigia „IKEA Industry Lietuva“ generalinė direktorė.

Apie „IKEA Industry Lietuva“

 „IKEA Industry Lietuva“ – medžio drožlių plokščių ir IKEA baldų gamykla ir vienas iš didžiausių darbdavių Kazlų Rūdoje. Šiuo metu gamykloje dirba daugiau nei 70 proc. Kazlų Rūdos gyventojų. 30 proc. darbuotojų iš aplinkinių miestų, tokių kaip Marijampolė, Vilkaviškis, Kaunas bei kt.

 „IKEA Industry“ Lietuvoje ir Kazlų Rūdoje veikia nuo 2008 metų.