Kreipkitės, jei medžiojamieji gyvūnai padarė žalos

Šiais laikais nė vienas ūkininkas nėra apsaugotas nuo to, kad jo auginamų gyvulių neapdraskys ar puoselėjamų pasėlių nesunaikins laukiniai gyvūnai.

Medžiojamųjų gyvūnų padarytą žalą Plungės rajono savivaldybėje vertina Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija. Pareiškimą komisijai galima pateikti per seniūną arba kreiptis tiesiai į Savivaldybę.

Medžiojamųjų gyvūnų padarytai žalai žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui įvertinti sudaryta komisija, kuriai pirmininkauja Žemės ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Januška, nariai –  Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Plungės rajono agentūros vyriausiasis specialistas Tadas Andruška, Vietos ūkio skyriaus vyriausioji specialistė (ekologė) Edita Lydienė, Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Klaipėdos teritorinio poskyrio vyriausiasis specialistas Algirdas Jurevičius, vietos seniūnijos seniūnas bei vietos medžioklės plotų vieneto pirmininkas.

V. Januškos vadovaujama komisija šiais metais jau gavo 8 prašymus pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir  miškui padarytai žalai nustatyti.

Stalgėnų seniūnijos Luknėnų kaime apdraskyta 12 buliukų. Nustatyta, kad tai padarė vilkai. Luknėnuose vilkai sudraskė ir dvi avis. Veterinarijos gydytojo pažymoje aprašyti ūkinių gyvūnų sužalojimai, gydymui reikalingi medikamentai. Vainaičių kaime buvo sudraskytas buliukas. Nustatyta, kad tai taip pat padarė vilkai.

Milašaičių kaime šernai iškniso pievas.

Žemaičių Kalvarijos seniūnijos Gegrėnų kaime buvo sudraskytos dvi avys. Nustatyta, kad tai padarė vilkai. Dar vieną avį vilkai sudraskė Paukštakiuose.

Žlibinuose  šernai iškniso kukurūzus.

Šateikių seniūnijos Vydeikių kaime bebrai naikino mišką ir hidroįrenginius.

Visiems, patyrusiems nuostolių dėl vilkų daromos žalos, rekomenduojama kreiptis į Plungės rajono savivaldybės administraciją. Aplinkos apsaugos rėmimo specialiojoje programoje kaupiamos lėšos iš mokesčio už medžiojamųjų gyvūnų išteklius. Kasmet surenkama 13-15 tūkst. eurų. Šios lėšos naudojamos  prevencinėms priemonėms įgyvendinti, vilkų daromai žalai atlyginti.

 

Plungės rajono savivaldybės administracijos inf.