Teisėjų taryba svarstys klausimą dėl neblaivios vairavusios teisėjos elgesio

Teisėjų taryba iš Policijos departamento gavo informaciją, jog lapkričio 1 d. kelyje buvo sulaikyta neblaivi Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėja Gražina Kazilionienė.

„Su neblaivių vairuotojų problema teismuose susiduriama kiekvieną dieną – pernai Lietuvos teisėjai išnagrinėjo apie 3,3 tūkst. baudžiamųjų bylų dėl vairavimo neblaiviam, kai kraujyje rasta daugiau negu 1,5 promilės alkoholio. Ši problema mūsų visuomenėje išties opi – akivaizdu, kad ji nepriklauso nei nuo socialinės padėties, nei nuo statuso, nei nuo užimamų pareigų“, – pažymi Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus.

Teisėjų tarybos pirmininkas R. Norkus apgailestavo dėl tokio teisėjos elgesio, pabrėždamas, kad toks elgesys netoleruotinas: „Teisėjų taryba yra nuoširdžiai nusivylusi tokiu neatsakingu teisėjos elgesiu – tai yra nepateisinama ir netoleruotina. Teisėjų taryba visada buvo ir išliks griežta tokiais atvejais – jie kenkia teismų autoritetui ir menkina žmonių pasitikėjimą teisingumo sistema“.

Teisėjams keliami ypač aukšti etikos ir moralės reikalavimai, todėl tiek darbe, tiek su pareigomis nesusijusioje veikloje jų reputacija ir elgesys turi būti nepriekaištingi.

Pasak R. Norkaus, „Lietuvoje galiojantys įstatymai lygūs visiems žmonėms, todėl teisėjas kaip ir kiekvienas neblaivus vairuotojas už savo poelgį turės atsakyti įstatymo numatyta tvarka“.

Be to, teisėjas už tokį poelgį papildomai atsako drausmine tvarka. Jam gali būti pritaikytas atleidimas iš pareigų už teisėjo vardą žeminantį poelgį.

 

Lietuvos teismų informacija