Gegužės 31-oji – Pasaulinė diena be tabako

2018 m. gegužės 31 d. Pasaulio sveikatos organizacija ir jos partneriai mini Pasaulinę dieną be tabako. Šios dienos minėjimo tikslas – pabrėžti tabako ir tabako gaminių vartojimo sukeliamas sveikatos problemas bei skatinti jų vartojimo mažinimo politiką.

Šių metų Pasaulinės dienos be tabako kampanija skirta skatinti visuomenės sąmoningumą apie glaudų rūkymo bei širdies ir kraujagyslių sistemos ligų ryšį, įskaitant ir miokardo infarktą – jis yra viena pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. Įgyvendinami  veiksmai ir priemonės, siekiant sumažinti tabako keliamą pavojų žmogaus sveikatai bei širdies darbui, jas koordinuoja Vyriausybė.

Tabako keliama grėsmė žmonių širdies sveikatai visame pasaulyje

2018 m. Pasaulinei dienai be tabako daugiausia dėmesio bus skiriama tabako vartojimo sukeliamam poveikiui žmonių širdies ir kraujagyslių sveikatai. Tabako gaminių vartojimas yra labai svarbus veiksnys, sukeliantis periferinių kraujagyslių ir širdies ligas, insulto riziką. Nepaisant to, kad tabako ir tabako gaminių vartojimo sukeliama žala širdžiai ir kraujagyslių sistemai yra gerai žinoma, sprendimų, kaip sumažinti mirčių skaičių labai trūksta.

Faktai apie tabako gaminius ir širdies, kraujagyslių ligas

Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių pasaulyje, o tabako vartojimas ir tabako dūmų poveikis sukelia apie 12 proc. mirčių dėl širdies ligų. Be to, tabako vartojimas yra antra pagrindinė priežastis po kraujospūdžio, sukelianti širdies ir kraujagyslių ligas. Pasaulinė tabako „epidemija” kasmet pražudo daugiau kaip 7 milijonus žmonių, iš jų beveik 900 tūkst. yra nerūkantieji, mirę dėl pasyvaus rūkymo.

2018 m. Pasaulinės dienos be tabako kampanijos tikslai:

  • pabrėžti ryšį tarp tabako gaminių vartojimo ir širdies, kraujagyslių ligų;
  • didinti visuomenės informuotumą apie tabako vartojimo poveikį ir jo sukeliamas širdies ir kraujagyslių ligas;
  • suteikti visuomenei, vyriausybėms ar kitoms institucijoms galimybę įsipareigoti skatinti visuomenės sveikatos gerinimo priemones ir apsaugoti žmones nuo tabako gaminių vartojimo;
  • skatinti pasaulio šalis stiprinti PSO patvirtintų tabako kontrolės priemonių įgyvendinimą.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento informacija