Dėl galimai sulaužytos priesaikos svarstyti Liberalų sąjūdžio ir Mišrios frakcijos nariai

Atsižvelgiant į Druskininkų savivaldybės tarybos narių grupės  2018 m. balandžio 12 d. teikimą „Dėl tarybos narių Karolio Kaklio, Juozo Šarkaus, Romualdo Domarko, Viliaus Semeškos, Antano Balkės įgaliojimų netekimo procedūros pradėjimo“, balandžio 26 dieną vykusio Tarybos posėdžio metu buvo sudaryta Druskininkų savivaldybės tarybos komisija minėtame teikime pateiktiems faktams ištirti. Sudarytos komisijos posėdis vyko gegužės 8 dieną.

Komisija sudaryta siekiant iki gegužės 16 dienos išnagrinėti teikimą ar Liberalų sąjūdžio ir Mišrios frakcijos tarybos nariai Tarybos posėdyje atsisakę dalyvauti klausimo dėl kontrolės komiteto sudarymo svarstyme nepažeidė Vietos savivaldos įstatymo ir nesulaužė priesaikos. Komisija sudaryta iš visų frakcijų atstovų laikantis proporcingumo principo, komisijos pirmininku patvirtintas Linas Uramanavičius. Vadovaujantis šiuo principu į komisiją turėjo būti įtraukti ir Liberalų sąjūdžio bei Mišrios frakcijų atstovai, tačiau posėdžio metu konkrečių kandidatūrų jie nesiūlė. Minėtoms frakcijoms atsisakius pateikti konkrečias kandidatūras į komisiją, buvo numatyta Liberalų sąjūdžio ir Mišrios frakcijai ir po tarybos posėdžio deleguoti asmenis į minėtą komisiją.  Prieš posėdį šių frakcijų pirmininkai buvo paprašyti deleguoti po vieną narį į komisijos posėdį, tačiau jie atsisakė tai daryti.

Posėdžio metu komisijos nariai pirmiausia susipažino su tarybos narių grupės 2018 m. balandžio 12 d. teikimu ,,Dėl tarybos narių Karolio Kaklio, Juozo Šarkaus, Romualdo Domarko, Vilius Semeškos, Antano Balkės įgaliojimų netekimo procedūros pradėjimo“. Minėto teikimo pagrindinės priežastys yra atsisakymas dalyvauti kontrolės komiteto sudaryme. Kovo mėnesį vykusio Tarybos posėdžio metu liberalai ir konservatoriai informavę apie kreipimąsi į Vyriausybę dėl tiesioginio valdymo įvedimo dėl, jų nuomone, neteisėto Etikos komisijos sudarymo ir Kontrolės komiteto nebuvimo bei pareiškę, kad  iki Vyriausybės atsakymo į jų prašymą, nedalyvaus sprendimų, susijusių su Kontrolės komitetu ar reglamentu priėmime išėjo iš posėdžių salės ir nebegrįžo. Tarybos nario priesaikoje yra įtvirtinta, kad tarybos narys prisiekia gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus ir sąžiningai atlikti visas savivaldybės tarybos nario pareigas ir sulaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus. Jeigu Tarybos narys sulaužo priesaiką arba nevykdo jam nustatytų pareigų –  galima pradėti tarybos nario įgaliojimų neteikimo procedūrą.

Posėdyje tai pat susipažinta su svarstomų tarybos narių Antano Balkės, Romualdo Domarko, Karolio Kaklio, Viliaus Semeškos, Juozo Šarkaus vardu pateiktu paaiškinimu, kurį savo elektroniniu parašu pasirašė Vilius Semeška. Komisijos narių nuomone paaiškinimas, kuriame Liberalų sąjūdžio ir Mišrios frakcijų tarybos nariai teigia, kad „patį komisijos sudarymą ir jo tikslą vertiname kaip neadekvatų, išskirtinai propagandinį, neturintį jokio realaus teisinio pagrindo politinį veiksmą“ parašytas vadovaujantis emocijomis, o ne argumentais.

Komisija savo išvadą pateiks kito posėdžio metu, kuris vyks gegužės 15 dieną.

Druskininkų savivaldybės informacija